Etappe 8: Wandeling van Villafranca de los Barros naar Torremejia

16 maart 2022 - Torremejía, Spanje

Woe 16-3-22: Villafranca de los Barros naar Torremejia (26km)

Toen we gistermiddag op zoek waren naar een restaurant vroeg de 51 jarige Amerikaan Gorden (die al 5 jaar in Spanje woont) aan een Spaanse man waar we konden eten. Dit bleek een plaatselijke wijnboer te zijn en die gaf ons een fles Sauvignon Blanc mee die we gisteravond met een groep pelgrims in de keuken soldaat hebben gemaakt. Ik heb weer genoten van deze ongeplande ontmoetingen en gesprekken met andere pelgrims.
Villafranca de los Barros is bekend om zijn wijn.

Vanmorgen om 7.40 uur samen met Volker vertrokken uit de Albergue en de lucht is nog licht bruin door de Saharazand.

Als we het stadje uitlopen gaan we ieder in ons eigen tempo verder met de wandeling.

C3EBC326-9B8D-4D07-B6AB-33C013DAE6F6
De eerste km’rs zie ik weer meerdere bekende pelgrims

62A24BED-1395-45EB-B8C1-62456C3266FC

EB78F66B-A829-4064-8112-C4520F764064

CA6BFBDD-3F31-4D18-AB1A-BD23916B40F7

Bijna de hele wandeling zie ik vandaag percelen met druivenstruiken waar de wijnboeren bezich zijn met snoeiwerkzaamheden.

AB861DAB-74C7-42AC-8360-06E3475B0B477A22FB10-4EE5-4DD0-AE21-9CF2AF2275EC

5A96D97A-13A2-436D-9D6B-E7B1D4DA00EB

Af en toe zie ik ook een perceel met olijfbomen en het valt op dat bij nieuwere aanplant de olijfbomen soms naast elkaar gepoot zijn in een haag en niet volledig vrij staan zoals de oude olijfbomen.

0351A499-1938-4B4B-BFC6-6E62A518816D

De wandeling vandaag loopt voorspoedig en om 13.20 uur kom ik aan in de Albergue in Torremejia. Om 15.00 uur zal ik samen met Volker en Irma (uit de Achterhoek) hier ook het Menu del Dia gaan verorberen en daarna zal er naar verwachting weinig te beleven zijn in Torremejia.

0A7F2608-318F-43C1-A961-D230DB637C6A

Foto’s

10 Reacties

  1. Pieter Hanssen:
    16 maart 2022
    Zouden ze deze olijfbomen waarschijnlijk mechanisch oogsten?
  2. Noud gmail:
    16 maart 2022
    Dat zou een verklaring kunnen zijn.
    Ik kijk nog verder in Spanje of ze dit nog op meer plaatsen doen.😃
  3. Miets:
    16 maart 2022
    Noud, sjiek om je te volgen. Ik zie de weg die je loop zo weer voor me.
    Pieter dat klopt de meeste olijven worden hier mechanisch geoogst. November 2021 heb ik hier gelopen. Men was toen bezig met oogsten mbv een drilboor op accu waar een soort van riek aanzat waarmee ze langs de takken strijken zodat de olijven op de grond op een net vallen dat door 2 personen om een volgende olijfboom wordt getrokken. Dit alles in een rap tempo. Daarna worden de netten leeggemaakt op een kar. De werkers kwamen allen uit Roemenië. In het dorp Puebla de Sancho Perez was een fabriek waar de geoogste olijven vanaf de kar gewogen werden, gestort via een rooster in een grote trechter. Dan via een lopende band waar ze in een schudder belanden en waar de blaadjes zoveel mogelijk achterblijven. Via een opvoerband gaan de olijven de fabriek in om geperst te worden en waar ik natuurlijk niet kon kijken.
  4. Noud gmail:
    16 maart 2022
    Hoi Miets,
    Dank voor je aanvulling/toelichting.
  5. Petra en Hen:
    16 maart 2022
    Ha Noud ook wij volgen met veel plezier je belevenissen. Inderdaad prachtig die ongeplande ontmoetingen. Veel plezier en geniet ervan. Maar dat doe je al. Buen Camino
  6. Noud gmail:
    17 maart 2022
    Dank je Hen.
  7. Gerda:
    16 maart 2022
    Vandaag was de saharazand hier in Limburg.
    Mooie ontmoetingen en daar geniet je van zo te lezen.
  8. Noud gmail:
    17 maart 2022
    De ontmoetingen blijven steeds bijzonder Gerda.
  9. Geert Lenders:
    17 maart 2022
    Hoi Noud, ich laes dagelijks dien avonturen in het Sjpaanse binnelandj. Leuke fotoos en verhaole euver ontmoetinge en bezienswaardigheden. Waal un bietje rustiger wanjele, want de Saharazandj vluug toet hiej.
  10. Noud gmail:
    17 maart 2022
    Hallo Geert,
    Dank je wel en het is voor mij lastig om langzamer te lopen 🚶‍♀️😊 maar vandaag is het hier gedaan met de Saharazand.