Etappe 8: Wandeling van Villafranca de los Barros naar Torremejia
16 maart 2022 - Torremejía, Spanje
Woe 16-3-22: Villafranca de los Barros naar Torremejia (26km)
Toen we gistermiddag op zoek waren naar een restaurant vroeg de 51 jarige Amerikaan Gorden (die al 5 jaar in Spanje woont) aan een Spaanse man waar we konden eten. Dit bleek een plaatselijke wijnboer te zijn en die gaf ons een fles Sauvignon Blanc mee die we gisteravond met een groep pelgrims in de keuken soldaat hebben gemaakt. Ik heb weer genoten van deze ongeplande ontmoetingen en gesprekken met andere pelgrims.
Villafranca de los Barros is bekend om zijn wijn.
Vanmorgen om 7.40 uur samen met Volker vertrokken uit de Albergue en de lucht is nog licht bruin door de Saharazand.
Als we het stadje uitlopen gaan we ieder in ons eigen tempo verder met de wandeling.
De eerste km’rs zie ik weer meerdere bekende pelgrims
Bijna de hele wandeling zie ik vandaag percelen met druivenstruiken waar de wijnboeren bezich zijn met snoeiwerkzaamheden.
Af en toe zie ik ook een perceel met olijfbomen en het valt op dat bij nieuwere aanplant de olijfbomen soms naast elkaar gepoot zijn in een haag en niet volledig vrij staan zoals de oude olijfbomen.
De wandeling vandaag loopt voorspoedig en om 13.20 uur kom ik aan in de Albergue in Torremejia. Om 15.00 uur zal ik samen met Volker en Irma (uit de Achterhoek) hier ook het Menu del Dia gaan verorberen en daarna zal er naar verwachting weinig te beleven zijn in Torremejia.
Ik kijk nog verder in Spanje of ze dit nog op meer plaatsen doen.😃
Pieter dat klopt de meeste olijven worden hier mechanisch geoogst. November 2021 heb ik hier gelopen. Men was toen bezig met oogsten mbv een drilboor op accu waar een soort van riek aanzat waarmee ze langs de takken strijken zodat de olijven op de grond op een net vallen dat door 2 personen om een volgende olijfboom wordt getrokken. Dit alles in een rap tempo. Daarna worden de netten leeggemaakt op een kar. De werkers kwamen allen uit Roemenië. In het dorp Puebla de Sancho Perez was een fabriek waar de geoogste olijven vanaf de kar gewogen werden, gestort via een rooster in een grote trechter. Dan via een lopende band waar ze in een schudder belanden en waar de blaadjes zoveel mogelijk achterblijven. Via een opvoerband gaan de olijven de fabriek in om geperst te worden en waar ik natuurlijk niet kon kijken.
Dank voor je aanvulling/toelichting.
Mooie ontmoetingen en daar geniet je van zo te lezen.
Dank je wel en het is voor mij lastig om langzamer te lopen 🚶♀️😊 maar vandaag is het hier gedaan met de Saharazand.